Wondroos genezen

Wondroos is erg vervelend en kan soms zorgen voor ernstige klachten. Gelukkig is het relatief makkelijk te behandelen en in de overgrote meerderheid van de gevallen kun je wondroos genezen. Voor de behandeling wordt antibiotica gebruikt. De meeste Streptokokken zijn in tegenstelling tot veel andere bacteriën zelfs nog te bestrijden met het allereerste antibioticum ooit: penicilline. Ook andere antibiotica zijn echter succesvol zoals flucloxacilline.

Toediening

Antibiotica kunnen op verschillende manieren worden toegediend. Vaak gaat het via tabletten en capsules, in sommige gevallen via een infuus direct in je bloed. Dit wordt vooral gedaan bij personen met een zwakke gezondheid, of ernstige vormen van wondroos. Snelle genezing is dan essentieel. De antibioticakuur wordt vaak minimaal één week lang toegediend. Alleen als er sprake is van een ernstige vorm is ziekenhuisopname nodig.

Verzachting

Naast antibiotica wordt de aangedane huid ook behandeld met kalmerende zalven die de huid tot rust brengt en de pijn verlicht. Daarnaast wordt niet zelden de wondroos plek met zwachtels ingewikkeld. Dit verhoogd de werkzaamheid van de antibiotica en bespoedigd het herstel van de wond.

Herstel

Na herstel moet het aangedane gebied nog tijdelijk worden ondersteund en is het nog opgezet. In enkele gevallen van wondroos is het mogelijk dat het regelmatig terugkomt. In dit geval wordt er vaak preventief, eens per maand, een antiobioticakuur genomen. In verreweg de meeste gevallen treedt er een volledig herstel op van wondroos.