Wondroos oorzaak

Wondroos wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie van de huid. Het gaat vrijwel altijd om bacteriën uit het geslacht Streptococcus, oftewel Streptokokken. De bacteriën die wondroos veroorzaken, komen het lichaam binnen via wondjes in de huid, beschadigingen van de huid en kloofjes. Het kan hier gaan om erg kleine wondjes, zoals bijvoorbeeld een kleine splinter. Eenmaal onderhuids verspreidt de bacterie zich en begint zich in hoog tempo te vermenigvuldigen.

Ook bacteriën van het geslacht Stafylokokken kunnen ook wondroos veroorzaken. Het gaat dan meestal om een minder snel verspreidende vorm.

Wondroos gezicht

Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn van de holtes van het gezicht. Dit zijn de oren, neus en bijholtes. De bacterie heeft hier een redelijk vrije toegang en kan hier verder het lichaam binnendringen.

Oedeem door wondroos

Mensen met oedeem (vochtophoping) en/of een verstoorde veneuze afvoer, dus een slechte bloedafvoer vanuit de aders, hebben een verhoogde kans op infectie. Een vochtophoping vormt een ideale omgeving voor bacteriën om zich in te ontwikkelen. Mocht je last hebben van oedeem, dan is het verstandig extra goed op te letten met verdachte rode plekken op de huid.

Wondroos oorzaak: Herhaling

Wanneer je al eens eerder last hebt gehad van wondroos, is de kans op herhaling over het algemeen groter. Dit kan zijn omdat er ondanks behandeling toch nog enkele bacteriën zijn achtergebleven die op een gegeven moment zich weer gaan vermenigvuldigen en daardoor wederom wondroos veroorzaken.

Meer weten over de behandeling van wondroos? Kijk dan snel op de pagina wondroos genezen.

Voorkomen

Hygiëne is een zeer belangrijke factor bij het voorkomen van wondroos. Wanneer mensen in uw omgeving wondroos hebben moet u in alle omgang goed opletten. Was regelmatig uw handen, knip uw nagels en vermeid contact met de wond zelf. Moet u de wond verzorgen, draag dan ten alle tijden handschoenen die u weggooit na gebruik. Vermijd contact tussen de eigenhuid en de wond, ook indirect door de wond met handschoenen aan te raken en vervolgens aan uw gezicht te krabben.